МЕРЕЖА ТУРИСТИЧНИХ АГЕНЦІЙ

МЕРЕЖА ТУРИСТИЧНИХ АГЕНЦІЙ

 Таємниці турецької кераміки

Таємниці турецької кераміки

На мистецтво художньої кераміки в Туреччині впливали візантійські та сельджукські традиції. Розвиток керамічної справи в Османській державі відбувався в тісному зв’язку та залежності від рівня виробництва кераміки в сусідніх країнах. Однією із найголовніших причин прискорення розвитку кераміки в Туреччині стало завоювання Константинополя у 1453 році,та перетворення Стамбула в столицю Османської держави.

Центр керамічного виробництва того часу був зосереджений в місті Ізнік (Нікея). Ізнікська рання кераміка відрізнялась великим різноманіттям типів форм та вироблялась з білої глини. Розпис керамічних виробів проводився синьою кобальтовою фарбою, який наносився на білий фон. Також був відомий розпис під назвою “резерв” (заливка фону фарбою). Найбільш відомим орнаментом того часу був - лотос.

З 16 сторіччя відбувається перехід до нового орнаментного рішення. Декор виробів - це візерунок з тонких синіх та темно-зелених стеблів з тонкими листями, квітами у вигляді зірок та завитків. Незабаром, почав з’являтись бірюзовий колір, пізніше - оливково-зелений, коричнево-фіолетовий та чорний для контуру малюнка. Лаври першості в декоруванні турецьких виробів належать різноманітним зображенням рослин. Наприклад, тюльпан, гвоздика та гіацинт, скорше всього, увійшли в перелік декору, як мотив народної творчості. Дуже часто можна зустріти зображення троянди - квітки, популярної на всьому Близькому Сході, а також, гранату, який символізує райське життя. Турецька кераміка була найміцнішою керамікою на всьому Близькому Сході, завдяки тому, що наносили на виріб безколірну глазур з м’яким, рівним блиском.

Починаючи з середини 16 ст.розширюється палітра фарб з яскраво-зелених до яскраво-червоних кольорів. Техніка покриття золотом виробів розпочалася з 17 ст. В 18 ст. виробництво кераміки в місті Ізнік майже призупиняється, і центр виробництва переходить в місто Кютах’є. Кютахійська кераміка дуже відрізняється типами, формами, технікою виконання та кольорами. Незвичайність кютахійської кераміки полягає в екзотичності дрібного візерунка, яскравих сполучень фарб.

Турецькі вироби ставали дуже відомими в Європі. На сьогоднішній день, усі вироби відрізняються високою якістю, унікальним дизайном, різноманіттям фарб та збереженням турецьких мотивів.

Тому, якщо Ви плануєте подорож до Туреччини, то обов’язково придбайте для себе та своєї сім’ї турецьку кераміку, яка довго Вам буде нагадувати про назабутню подорож, а ми, ТА “Феєрія мандрів”, що на Сихові, із задоволенням підберемо гарний та якісний відпочинок в цю країну!

Made with